Het ontwerp van het wooncomplex, van de hand van Magdaleen Kroese, de architect bij KilimanjaroWonen

Het is juli 2016 als bij de notaris CPO-vereniging De Lindehoeve wordt opgericht. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Bij CPO worden deelnemers als het ware zelf de projectontwikkelaar van hun eigen project.

CPO-vereniging De Lindehoeve laat zich begeleiden door KilimanjaroWonen uit Eindhoven, een organisatie die gespecialiseerd is in ‘wonen voor gevorderden’. Deze organisatie heeft in overleg met de eigenaren van de boerderij een principe-overeenkomst gesloten voor de aankoop van het perceel. De boerderij vormt met het erf een monumentaal ensemble.

De CPO-vereniging stelt zich ten doel de boerderij te herontwikkelen en restaureren en op het erf nieuwbouwappartementen te bouwen. In totaal omvat het plan tien levensloopbestendige woningen en gemeenschappelijke voorzieningen.

Op 24 april 2018 vindt de grondoverdracht plaats. Een dag later start de aannemer, ingestorte gebouwen worden gesloopt, de verwilderde begroeiing wordt verwijderd.

Tijdens het slopen van de oude fundering wordt asbest aangetroffen.  Meteen wordt het terrein afgesloten. Het duurt acht weken voordat het saneren kan beginnen. Behalve vertraging levert dat stevige meerkosten op.

Bovendien blijkt de bouwkundige staat van de oude boerderij en de stallen veel slechter dan was ingeschat. Herstel en restauratie hiervan zorgen eveneens voor aanzienlijke meerkosten. Gelukkig is de gemeente bereid een stukje mee te betalen in de vorm van een subsidie.

Omdat de grond geen tegendruk bood, waren 70 palen van 12 meter lengte nodig om de nieuwbouw te funderen. Het was een logistieke uitdaging om de boormachine op de locatie te krijgen.

Er moest bovendien een helling gemaakt worden op het terrein om het gevaarte te laten afdalen in de bouwput. De bodem moest verstevigd worden om te voorkomen dat het apparaat zou wegzakken.

Wethouder Oscar van Dusschooten markeert de officiële start van de bouw.
Een Tilburgse kruik wordt gevuld met de levensverhalen van de toekomstige bewoners en in het  beton gestort.

Luchtopnames na het storten van de benedenvloeren

De eerste contouren van de nieuwbouw verschijnen.
De nieuwe schuur krijgt stalen dakspanten. Onder het schilddak wordt een appartement gebouwd. Op de begane grond komen gemeenschappelijke voorzieningen: een huiskamer met keuken, een klusruimte, een wasserette en een gemeenschappelijke logeerkamer met badkamer en wc.

De vernieuwde stallen krijgen vorm. Bij de restauratie van de stallen zijn de oorspronkelijke stenen hergebruikt. Die zijn tevoren een voor een door de toekomstige bewoners schoongebikt. Na een half jaar werken lagen 10.000 schoongebikte stenen keurig opgestapeld op pallets.

7 juni 2019: pannenbier!

Het hoogste punt van de bouw is bereikt. Met de bouwkraan wordt op deze stormachtige lentedag de vlag in top gehesen. De toekomstige bewoners heffen samen met de bouwers en de aannemer het glas.

Op 26 september 2019 onthuld burgemeester Theo Weterings een bronzen beeld dat gemaakt is door een van de toekomstige bewoners.

Diezelfde maand wordt de oude boerderij als eerste opgeleverd en betrekken de bewoners hun nieuwe woning. De nieuwbouw volgt in de week voor kerst. In februari 2020 worden ook de stalwoningen opgeleverd en even later is het hele complex bewoond.

In ‘Tourtje Tilburg met Tim’ fietst reporter Tim Frenken voor het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg (CAST) langs “objecten” die volop in ontwikkeling zijn. Van wijken tot wolkenkrabbers, van nieuwe horeca tot fietsenstallingen.
In januari 2020 kwam hij langs bij De Lindehoeve, waaraan toen de laatste hand werd gelegd.